Furmint Horse

Kéknyelű

a Kéknyelű : ablak Badacsonyra

2019. január 07. - Simon Veronika

 

keknyelu_10.JPG

25 éves lett a badacsonyi Istvándy Pincészet. A család ez alkalomból szeretett volna együtt ünnepelni a baráti körrel. Társadalmi felelősségvállalás kapcsán, a baráti ünneplés kiegészült egy szakmai kerekasztal beszélgetéssel.

keknyelu_08.JPG

Az első Kéknyelű ízlelő Kóstoló így július 04-én délelőtt lett megrendezve, a helyi borász barátokkal, kollégákkal, boros újságírókkal és pár nemzetközi szinten is jegyzett borszakértővel.  

keknyelu_09.JPG

Istvándy Gergő a pincészet vezetője köszöntötte a vendégeket. A közel 30 kéknyelű bort a borászok személyesen hozták magukkal. A cél az volt, hogy egy vakkóstolón keresztül véleményt formáljanak, megismerjék egymás borait, nyitottak legyenek egy közös munkára. Szeretnék elérni ugyanis, hogy egy egységes kép, egységes stílus alakuljon ki a badacsonyi kéknyelű számára.  

 

Gergő bemutatta Horkay Andrást, Magyarország egyik legismertebb borszakértőjét, aki többek között a CEWI boriskola egyik alapítója, és amúgy révfülöpi gyökerekkel rendelkezik. András azt látja, hogy a világban kezdenek elfordulni a nagy ismert nemzetközi szőlőfajtáktól, és egyre jobban kíváncsiak az un.  autokton fajtákra, amiből körülbelül 40 pár darab létezik a világban, közéjük tartozik a badacsonyi kéknyelű is. De ahhoz, hogy eladható legyen a bor, mint mondotta, szükség van identitásra, amivel ki tudjuk emelni mind a szőlőfajta, mind Badacsony, komoly ásványos, minerális karakterét.

keknyelu_07.JPG

Pár mondatban felvázolták az origó kóstoló lényegét, ez jó pár résztvevőnek újdonság volt. Megnehezítette a kezdeteket, hogy nem volt kiindulási alapunk, egy iránymutató bor, amihez tudtunk volna viszonyítani. 10 tételenként, asztalonként megbeszéltük a tapasztalatokat így már egyre jobban felszínre került a kollektív tudatalatti.

A végére tisztán és jól láthatóan kialakult, amit szerettek volna elérni ezzel kóstolóval, melyek azok a kéknyelű borok, amelyek a jövőben viszonyítási alapot jelentenek. A következő origó kóstoló témája is szépen körvonalazódott, mégpedig a hordós érlelésű, komoly potenciával rendelkező kéknyelűk egységes stílusának a megtalálása. Addig is örüljünk és ismerkedjünk a legnépszerűbbnek tartott tételekkel.

Folly Arbarétum 2017., Skizo 2017, Szabó Pince 2017., Szászi 2017., Sipos Pince 2016., Fölföldi 2016., Istvándy 2016, Istvándy 2015., Csendes 2013.,Laposa 2016. Villa Tolnay 2013.

 keknyelu_06.JPG

Cabrio barkaszon kirándultunk egyet a szomszédos Tóti-, és Golgota – völgybe, egy lelkes utazó és futó is velünk tartott, Panna, a Gergő korosodó, szép magyar vizslája. Valamint végig kísért bennünket a csodálatos kilátás a Balatonra, amit változatos szőlős dombokon keresztül láthattunk. Lenyűgöző látvány és érzés egyszerre.

keknyelu_05_1.JPG

keknyelu_01.JPG

Gergő mesélt a borvidékkel kapcsolatos, megvalósításra váró terveikről, mint a közös palack, közös beszerzés, közös gazdasági kooperálás, közösségi vinotéka létrehozása, minőségi borturizmus jegyében. Szép számmal akad tennivaló!  De vannak hozzá tenni akaró, nyitott, világot látott borászok, szakemberek is, és ami nagyon fontos, egy felülmúlhatatlan környezet párosul mindehhez, ami hozzásegíthet a megvalósuláshoz.

keknyelo_03.JPG

Hazafelé tartva tettünk egy kitérőt a Ligetbe is. Ez az új Istvándy rendezvény helyszín. Vintage stílus, esküvőkre, koncertekre kiváló. Többek között már az Istvándy Gastro Weekend koncertjét is itt rendezték meg. Romantikus elemekkel, ízlésesen kialakított nagy terület, ami régen legelő volt. Az állatok esőbeállójából kialakított színpad, patak, híd, csobogó, kulturált mosdók várják a vendégeket. Helyszínről láthatjuk a szomszédos Szent György-hegyet, Csobáncot, Badacsonyt, Tóti-hegyet. Ha a saját esküvőmet szervezném, már biztosan lefoglaltam volna itt egy időpontot!

keknyelu_12.JPG

Délután a birtok parkjának két oldalán lett felállítva a borászok hosszú standja. Hangulatelemként az egyik sarokban zenész, a másikban látványelemként a barkasz volt látható. Néhány lépéssel odébb egy nyitott szimpózium alakult a következő résztvevőkkel: Horkay András, Ercsei Dániel, Istvándy Gergő. Hozzájuk csatlakozott még Földi Bálint és Kassai Piroska, akik a fajtáról, borvidékről, kőzetről, és a „terroirról” beszélgettek. Aki eljött, boros pohárral a kezében, barátokkal, akár padra, akár plédre heveredve, kellemes zenehallgatás mellett, érdekes információkat, újdonságokat hallhatott minderről.

keknyelu_11.JPG

Ez van amikor a kellemeset és a hasznosat összekötik, avagy a lenyűgöző panoráma és az intelligencia találkozása.

Jövőre ugyanitt, reméljük akkor már sokkal nagyobb népszerűségnek fog örvendezni a rendezvény.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furminthorse.blog.hu/api/trackback/id/tr8214341941

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása