Furmint Horse

Átlényegülés

2018. július 01. - Simon Veronika

Átlényegülés

"Látva a kíméletlenséget az ellenségek szemében, kik húsát marják, velejéig hatolnak, gyorsan rájön, hogy itt a hordó fogságában, egyedül lesz kénytelen megvívni, élete legnagyobb csatáját."

Végre felcsillant a sokat várt fénysugár.  

Megmenekültem! - éljenez a kis szőlőszem. De gyorsan lecsitul a lelkesedése, amikor rádöbben, hogy ez nem a megváltást jelentő fény, csupán csak a bestiák győzelmi tábortüze.    
- Miért vagyok itt bezárva, egyedül a sötétben? És hova tűnt édesanyám? Kinek könnyei, a felhők által, enyhülést hoztak forró természetemre. Hol van jó atyám, a borosgazda? Kinek magjából életre keltem. Ki apai szigorral rendezte soromat, gerincet és tartást adva, kemény kézzel, megszegette tagomat. Hol vannak a barátaim? Kikkel, mint táltos paripák, eszeveszett szilajsággal, szárba szökkentünk? És hol van a Napsugár? Az én édes Napsugaram! Kinek buja mosolyától, dobbant rügyre szívem. Becézgetéseitől dagadt lelkemben hiú cukorfokom. És miért vérzek? Nem értek én semmit! Én nem ezt akartam!

Valaki szabadítson már ki! - De lassan megérti a szőlőszem, hogy felesleges kiáltania, mert senki nem hallja szavát. Látva a kíméletlenséget az ellenségek szemében, kik húsát marják, velejéig hatolnak, gyorsan rájön, hogy itt a hordó fogságában, egyedül lesz kénytelen megvívni, élete legnagyobb csatáját. Az ifjú titán harcba száll, hogy megvédje, a korona égkövét, a cukrot. A savak pedig eltökélten felsorakoztak a továbbörökítés zászlaja alá. A hordó vastag dongáin kiszűrődő moraj, jelzi, hogy elkezdődött a küzdelem. A gyümölcsszem bátran és kitartóan küzd. De az elnyúló harc során, rohamosan lecsökken cukorfoka. A bestiák egyre gyakrabban égetnek, és hoznak létre valami új ismeretlen anyagot belőle.

A végső összecsapáshoz összeszedi minden erejét. Régen kemény földrétegeket tudott áttörni, szikla szirteket mozgatott meg, egy egész kolóniát hajtott akarata alá, de hiába egykori nagysága, kitörése csupán arra volt most elég, hogy betörve fejét, kilökje a hordó dugóját a földre.Ezzel a csata sorsa eldőlt. Mindene odaveszett. Megsemmisült, mielőtt bármi érdemlegeset alkothatott volna. Összeroncsolt testtel, utolsó csepp vérével, felajánlja koronáját az égi Patrónának. Feladva ez által minden álmát, és reményét. Míg, eszméletlen állapotban hull teste a hordó fenekére, fejében bevillan egy kép, ahogy kiviszik őt a domboldalra, visszaaggatják a szőlőtőkékre, és ő olyan magasra nő, hogy a napsugár hajzuhatagát tudja simogatni. Mert tudja, halhatatlan, csak a Napsugárral együtt lehet. Mindeközben pedig, pár perces síri csönddel rója le a pince a tiszteletét, a kitartó hősies küzdelméért. 

Boros gazda meghajolva nagysága előtt, felveszi, a földre leesett dugót. Elégedetten nyugtázza, az erjedés tökéletes lezajlását. Fogta a megrázkódtatásokban kimerült, alvó újszülöttet, megtisztította, elrendezgette, és elkészítette a gazdag aromákkal kibélelt, kényelmes, új lakhelyét. Majd dédelgetve ébreszteni kezdte:   

- Tudod fiam a férfi ego, olyan, mint a szőlő cukorfoka. Az ígéretes szőlő, magas cukorral jár, de önmagában ez kevés. Megérett állapotában, ki kell húzni a lába alól a biztonságos talajt, kényszerhelyzetbe szorítani, és összezárni a számára vereséget jelentő savakkal. Az élethelyzet préseli ki belőle a szükséges alázatot, mert aki nem képes elviselni a vereséget, nem érdemli meg a győzelmet sem.

- Vajon a véletlen műve csupán, hogy a szőlő számára, a fogságot és átalakulást jelentő hordó, és a férfi számára a hűséget és kitartást jelképező gyűrű, valamint az anyaméh, alakja azonos? - kérdezte a borosgazda.

- Most, hogy már feladtad az egódat, képessé váltál, az embernek az életét szolgálni és jobbá tenni. Gazdagíthatod őket szép emlékekkel, beszélgetéssekkel. Hívó szó leszel. Elismerésben és megbecsülésben lesz részed.    

És ekkor az értelem szikrája fényt gyújtott az újbor elméjében. - Már világos! - kiáltott fel örömében. Ezek szerint, akikről azt gondolta, életére törnek a hordóban, csupán a segítségei voltak. A sav hűséges társa, aki bor formában örökíti tovább az ő génjeit. Az igazi ellenség ott lakozott végig magában. Saját korlátait kellett maradéktalanul lebontania. A vereségnek hitt csata, csupán a küldetéséhez szükséges önfeláldozás volt.  - Így már mindjárt más! - Máris büszkén tekintett saját magára, tetteire, és mérhetetlen hálával, szeretteire. Lelkesedni kezdett előtte álló jó pár évtől, amikor is, csiszolgathatja elméjét, finomíthatja stílusát, és összesimulhat teljesen a savakkal.

Ezzel a gondolattal, no meg az újult erejével, boldogan vette is magát bele a hordóba, ahol még sok szorgos munka várt rá.

Szunyókálás közben, jól ismert forróság járta át testét. Olyan volt, mint kinn a természetben a napsugár melege. Óriási tapsvihar ütötte meg fülét, ami miatt kénytelen volt kinyitni a szemét.  Látja, hogy a napsugár nem álom, tényleg őt cirógatja hajkoronájával. Így a fényében fürödve, az átlátszó pohár falán keresztül, ő ezer csillogással kápráztatja el, a körülötte álló sok embert.  

De mi ez a tömeg? Miért vagyok én, a dobogófokára állítva? Mit ünnepelnek? Nem értem! Mi az a gyönyörű, fényes tábla ott, mit írnak rá?  Mindenki tekintete most egy férfire irányul, aki beleégeti az ő nevét, 98 ponttal, a hallhatatlan borok névsorába! 

Micsoda dicsőség! Végül csak sikerült maradandó értéket alkotnia az emberiség javára! - érzékenyült el a bölcs óbor.   Megértve már a világ rendjét, mérhetetlen boldogsággal, a torkokon keresztül, folyik immár bele az örökkévalóság tengerébe.

Neve pedig örökre fennmarad az idők végezetéig.     

Vajon a véletlen műve csupán, ahol az „agy” szerepel, mind az ország formájában, mind a nevében, ott az egyik legnagyobb államférfi, egykoron, egy asszony kegyelmébe ajánlja fel az ország koronáját? Ugyanezen a helyen élnek a legtüzesebb asszonyok, a legnemesebb férfiakkal, és itt teremnek a legfinomabb borok. - elmélkedik hangosan a jó Isten, a jó öreg borosgazda.    Édes hazám, én így szeretlek!   

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furminthorse.blog.hu/api/trackback/id/tr1614087119

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lusuka · erettsegitetelek.com 2018.07.06. 10:51:28

Nagyszerű pénzkereseti lehetőségek, fotózással, forditással, sorozat és kép feltöltéssel, facebook profillal és minden mással: www.internetespenzkereses.info/
süti beállítások módosítása