Furmint Horse

Holt borok társasága

A jövő számára készítünk borokat, de amikor kóstolunk, a múltba tekinthetünk vissza.

2018. június 30. - Simon Veronika

 

Vannak olyan régi magyar szőlőfajták, amikre már csak a fajtagyűjteményekben bukkanhatunk rá, vagy sajnos még ott sem. Viszont vannak olyanok, akik túlélők! Igen! Azok, akik nem váltak a mérhetetlen pusztítás martalékává, hanem győztek és most itt vannak a szőlősoraink között - a pincéinkben a palackjainkban - és örömmel hirdetik az életet! 

Egy ünnepség keretében szeretnénk adózni eme szőlőfajtáknak és boroknak!  

 

 

A 18. század végén kegyetlen Heródes módjára pusztított végig a filoxérajárvány nemcsak a magyar szőlőfajtákon, de egész Európán is - óriási és visszaállíthatatlan károkat okozva, végleg átrendezve ezzel a  világ szőlőtérképét.

Ó bakator, bakatorom!

Ha te és társaid tiszteletére én ünnepséget rendeznék, azt csakis olyan helyen tudnám elképzelni, ami a vitézségről árulkodik. Aminek minden egyes porcikája  tűzzel, diadallal, lovagiassággal és dicsőséggel van átitatva.Tenném ezt akkor, mikor a természet élete teljében van, megállíthatatlan energia buzog az ereiben. És végül adnék neked egy elegáns, fennkölt palástot! Valahogy így képzelem. 

 A tanúhegyek, azért tanúhegyek mert elveszett, régi időkről tanúskodnak, akkor túlélő szőlőfajtákat joggal címkézhetnénk fel  " tanúszőlőfajtáknak".Ők a termőhely hangjai is egyben.

De hiszen pont ez a címe a Bencze Családi Birtok által elindított borkóstoló sorozatnak is! A természethű tételeket Kiss O'Shea Dániel séf izgalmas kóstolómenüje, valamint bakelit lemezek kísérik. Ezek a dolgok engem borzasztóan érdekelnek! Persze, mikor szeretnék rá jelentkezni? A leges-legutolsó héten, két nappal a rendezvény előtt. Teltház miatt sajnos nem kaptunk már jegyeket. Így péntek délután jobb híján,beültünk egy Káli-medencei településen lévő étterembe vacsorázni. Még talán az étterem számítógépes rendszerébe sem került fel a rendelésünk, amikor a párom telefonja megcsörrent. Egy kedves hölgy tájékoztatott bennünket, hogy épp most mondta le 2 fő a részvételét a "Termőhely hangjai # 3." - eseményen, ezért számunkra mégiscsak adott a lehetőség részt venni rajta. Erre nem voltam felkészülve! Végképp lemondtam róla, hiszen előtte körülbelül egy órával érdeklődtünk és kaptunk nemleges választ. Röpke egyeztetés után a dupla vacsora mellett döntöttünk. Ha már lúd, legyen kövér! Sietősen elfogyasztottuk az első vacsoránkat és igyekeztünk időben érkezni a kóstolóra. 

71-es főútról a Szent György-hegy gyönyörű, déli oldalát láthatjuk, a Lengyel kápolnával, az Oroszlános forrással és takarosan  rendbe hozott présházakkal, pincészetekkel együtt.

A hegy a Tapolcai tanúhegyek egyik oszlopos, vagy inkább "púpos" tagja. Két oldalról patak öleli át, oldalán nemcsak a szőlősorok végtelen zuhataga, hanem többek között a megkövesedett bazaltorgonák és a sárkánylik is páratlan látványossággá teszik. Hegymagas, Raposka, Kisapáti és Tapolca település szegélyezi a szoknyáját. A Pannon tengeri üledéket, 4-5 millió éves vulkanikus kőzet takarja. 

Az útkereszteződéseknél gondosan elhelyezett cégér táblák jelzik, hogy több nagyszerű borász él itt. Bátorítanak, terelnek is egyben, a keskeny,kanyargós, szerteágazó utakon végig a domboldalon. Bencze István filozófiáját már a táblája is sugallja. Natúr fatábla, művészien beleégetett fekete betűkkel, légiesen elegáns összhatást váltva ki ezzel. 

Itt a legtöbb borásznak esze ágában sem volt szőlőt művelni. Egyszerűen csak idejött kirándulni, vagy a lovainak legelőt keresni, netán nyaralónak felújítani egy romos présházat, kipihenni a mérnöki fáradalmakat. Aztán a hegy, Szírének-szigeteként, minden hozzáillő embert rendre itt is marasztalt. Majd Szent György virtusával beillesztette őket a csatasorba, szőlőt művelni. Innen nincs már visszaút. Először csak időközönként, majd gyakrabban járnak erre. Vásárolnak présházat, területet, bérbe adják a területet, majd elkezdik tanulni művelni. Egyre mélyebbre és mélyebbre ássák bele magukat a történésekbe, mígnem azon kapják magukat, hogy  Ők is a hegy vitézeivé váltak, akik vállvetve hirdetik és védik is egyben a hely kincseit, palackba zárva ízelítőt mutatnak eme tüzes, édes, rabszolgasorból amiből eszük ágában sincs szabadulni! Hasonlóan történt ez ifj. Bencze Istvánnal is.

 Június 29-ét írunk. Egy igen hűvös, szeles, esős hét végére értünk.Nem, nem kellett nagykabát, viszont nagyon élveztem a vékony bőrkabátom kínálta meleget. 

Indultunk volna befelé, mikor látjuk Istvánt közeledni. Mindenki elé kijön és személyesen üdvözli. Velünk is váltott pár mondatot és mondta, biztos a csillagok sikeres együttállása miatt tudunk most együtt lenni! Szép gondolat!  Már invitál is bennünket befelé, miközben tölt üdvözlő "O" pezsgőjéből. Belekortyolva úgy éreztem magam, hazajöttem!

Ezekkel a gondolatokkal lépkedtünk tovább az udvaron és gyönyörködtünk a hely szépségében.

 Nagyon vártam az újbóli találkozást Csetével, a magyar vizslával, akinek csak a hűlt helyét, no meg a belülről kiszűrődő hangját véltem felfedezni. Kérdésemre, hogy miért nincs kiengedve a kutyus, István röviden válaszolt : - Antiszociális mostanában! - Meg tudom érteni. Vendéglátásban dolgozva magam is átesek néha ilyen fázisokon.Bár szívesen ismét megdögönyöztem volna, elfogadtam távollétét és csendesen a cinkostársammá fogadtam. 

Amikor beléptünk, egy hangulatos a kóstolóterem fogadott. Mintha egy családi ház barátságos, tágas nappalija lenne. Könnyű párhuzamot vonni, mert történetesen az is. Hétköznapokon István és Klaudia nappalija, étkezőjeként funkcionál, alkalmanként pedig átalakítják társadalmi színtérré.

 Elfoglaltam a helyem és már töltötték is az első, sorba-beillesztett tételt, egy pinot noir acéltartályos nyers pezsgőt a Gemini II.-t, 2013-ból. Rövid bemutatkozás után felvázolták az est ütemtervét és az "illemszabályokat".

Végig bakelit lemezekről szóltak a válogatott dallamok. Nagyon kellemes, sejtelmes légkör teremtődött ezáltal.

Innen aztán pillanatok alatt belefutottunk a vacsorába. Az első falatokat már le is tették elénk! Kecskesajtos pannacottát, görögdinnyével és bazsalikommal. Imádtam. De később is volt ott minden, mi szem-szájnak ingere. Furmintban érlelődött nyers fogas, dehidratált tojás, zöld gazpacho, folyami rák, Rákóczi túrós. 

Így telt az egész este. Kellemes zene, aztán hol egy isteni finom bor, hol egy különleges étel érkezett, mindezt jó társaság és élvezettel, alázattal mesélő házigazdák kísérték. 

Dániel ma este szívesebben beszélt gyökereiről, kezdetekről, élményekről,nehéz pillanatokról, mind a begyűjtött glóriákról és elnyert címekről. Tavaly, amikor megtapasztalta, hogy István úgy és olyan áhítattal beszél neki a borokról, mint Ráspi anno a főzésről, teljesen biztos volt a közös munka létrejöttében és annak sikerében.  Akkor arra gondoltam, hogy vajon tényleg teljesen felesleges további kapaszkodókat keresni visszaigazolás gyanánt? Elég egy déja vu és minden elrendeltetett? Eddig úgy néz ki, igen. Tele vannak tervekkel, ötletekkel, nagyszabású jövőképpel. 

Aztán olyan dolgot  éreztem, amit addig soha nem éltem azelőtt. A " kék eget", ami a mennyország kapuját jelentette a számomra és nem biztos, hogy vissza akarok innen jönni a normális életbe! :-) Rebarbarás, ánizsos, gyönyörű savgerinccel, florális, gyümölcsös aromákkal. Felejthetetlen élmény!

 

 

 Bakator, Bakatorom! 

Balassi Bálinttól Vörösmarty-ig nem egyszer énekelték meg, mint vitézi tettekre sarkalló,férfiúi búbánatot feledtető Isteni adomány! A bor Isteni csoda és ízorgia egyben! Főleg ha az emberfia kap mellé egy Demeter magyar tarka tatárt, házi ponzuval.

A Kék bakator 2017-ről néhány szó: Régi magyar kék szőlőfajta, melyből egész-fürtös préseléssel, gyors léelválasztással készítettek fehér bort. Egy éjszakás mustülepítés után kerül tűzgránit edényekbe, ahol spontán erjed. Erjedés után nincs fejtés, hanem az edényeket egymással feltöltjük, nincs kénezés. Az első fejtés következő év májusában történik ugyanúgy tűzgránit edényekbe, kénezés nélkül.Hordóminta egyenlőre. 

Nem az villant át az agyamon, hogy Szűz Anyám, ezt ne mutassa meg senkinek, annál több marad nekem, hanem az, hogy hála Istennek rátaláltam, és ezt a fajtát a többi társával együtt, akik túlélték a filoxéra járványt, igenis meg kell mutatni az értő közönségnek! Mindenkinek, aki nyitott a kevésbé hypeolt tételekre.

Fókuszt vesztettem. Ettől a pillanattól kezdve beszűkült a térlátásom. Az agyam, mint megbolygatott hangyaboly,  elkezdett lázasan vibrálni, cikázni. A gondolatok, sztrádaként kezdték el használni idegpályáimat. Egy rendezvény. Igen, ez jó ötlet. Szervezzünk rendezvényt a régi magyar szőlőfajták számára! Autentikus dolgokat szeretnék. Autentikus, vulkanikus 4-5 millió év. Csodás! Szent György-hegy. Meg is van a helyszín! Menjünk tovább, időpont keresés,..... Szent György napja, ápr. 23. Kellően meleg, laza, kényelmes ruhákban, fűben piknikezve akár, friss mezővirágok illata, zsenge tavasz. Jobbat keresve sem találhattunk volna. A tematika mi is lehetne? Szent György egy sárkányt ölő, hercegnőt megmentő római katona, Katalónia és Aragónia védőszentje. Húúú ez szuper! Ugye a ti fejetekben is kezd már valami összeállni. Csináljuk együtt! Hajrá! 

Barcelonában úgy ünneplik, hogy a férfiak a sárkány véréből újjáéledő rózsabokorból szakítanak kedvesüknek, a hölgyek pedig, hálájuk jeléül könyvet ajándékoznak cserébe! Képzeld csak el, ahogy az egész Szent György -hegyet beteríti a rózsaárusok és könyvárusok kavalkádja. Pincészeteknél régi magyar szőlőfajtákból készült borokat lehet kóstolni, akár több másik borrégióból érkező borásztól is, megmutatva ezzel is a Sokszínű Magyarországot . A szakácsok piaci kofásként borhoz illő tapasokat kínálnak. Az udvarokban irodalmi estek, színdarabok, közönségtalálkozók szerveződnek. Művek, melyek témája, a bor és a szerelem.A szerelem minden előfordulása, a gyermekitől, az örökig, a plátóitól a viszonzatlanig. Ez a fennkölt hangulat ezer arcával kápráztatná el a résztvevő borkedvelő vendégeket. Akik hódolhatnak a lovagi becsületnek, a földi örömöknek és a romantikus szerelemnek. Rabja lettem eme gondolatnak!

 Szinte a másodperc tört része alatt elröpült a rendezvény hátralévő része. Megrökönyödve vettem tudomásul, hogy Gergő már hívja a taxit, hiszen mindjárt éjfél! Segélykérően néztem fel és volt akik egymással még beszélgettek, volt akik már búcsúzkodtak. Párom gyengéden fogott karon, hogy a révületből ne zökkentsen ki teljesen, csak amennyire nagyon szükséges. Gyors köszönés a háziaktól és a többiektől. A sofőr becsukta a kocsi ajtaját és elszáguldott velünk a sötét éjszakába. És ezzel vége! Vége az estének, a varázslatnak, az ábrándozásnak!

Mint  a kisgyermek, aki csodálkozva áll és nem érti, miért nem pörög vele tovább a ringlispíl és húzzák őt félre a szülők. Reménykedik még egy darabig, hátha történik közben valami és ő újból ott ülhet a kosárban és önfeledten a világ felett lebeghet. 

Én is  bíztam benne, hogy ezt a gondolatot nem szabad a fiókomnak megírni és elrejteni. Hátha jönnek a szülők, akik borszeretők, irodalom szeretők, hálás nők, szerelmet megélt férfiak, és elindítják újra a körhintát, amin már többen fogunk ülni. Igaz, autentikus spanyol életérzéssel még nem rendelkezem, de hiszem, hogy sikerülne egy közös spanyol-magyar rendezvénysorozatot elindítani. 

Ó bakator, bakatorom! 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furminthorse.blog.hu/api/trackback/id/tr8114083787

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lusuka · erettsegitetelek.com 2018.07.05. 15:37:45

Nagyszerű pénzkereseti lehetőségek, fotózással, forditással, sorozat és kép feltöltéssel, facebook profillal és minden mással: www.internetespenzkereses.info/

Lusuka · erettsegitetelek.com 2018.07.06. 08:49:57

Nagyszerű pénzkereseti lehetőségek, fotózással, forditással, sorozat és kép feltöltéssel, facebook profillal és minden mással: www.internetespenzkereses.info/
süti beállítások módosítása